Welke soorten glasisolatie zijn er?

Mike avatar

Mike op 19-10-2015

Er zijn verschillende soorten glasisolatie beschikbaar met allemaal hun eigen voor-en nadelen. In dit artikel behandelen we de verschillende soorten glasisolatie en benoemen we de voor- en nadelen. Lees snel verder!

Soorten glasisolatie

Verschillende soorten glasisolatie

Vroeger kenden we maar één soort glas wat gebruikt werd voor ramen in woningen; enkel glas. Er ging veel energie en warmte verloren in woningen met enkel glas en dat is zonde.

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten glasisolatie waarmee u uw woning beter kunt isoleren en daardoor flink kunt besparen op de energierekening. Dubbelglas en de andere varianten zorgen er voor dat meer warmte behouden blijft binnen de woning en ook de vochthuishouding verbeterd aanzienlijk rondom de ramen en kozijnen. Vaak is het dan ook verstandig om niet te wachten met de vervanging van de ramen tot deze versleten zijn, maar zo snel mogelijk te gaan profiteren van de beter geïsoleerde ramen.

Dubbel glas

Van dubbel glas hebben we allemaal al wel eens gehoord. Bij dubbelglas worden twee glasplaten op een afstand van elkaar geplaatst en wordt de ruimte tussen de glasplaten luchtdicht gemaakt, waardoor deze isoleert. Op deze wijze wordt warmte beter binnen gehouden en helpt dubbel glas ook nog eens geluidsabsorberend.

HR glas

Hoog Rendement glas, oftewel HR glas, is er in verschillende gradaties: HR, HR+ en HR++ glas. Bij HR glas wordt, net als bij dubbelglas, gebruik gemaakt van twee glasplaten met een tussenliggende ruimte. De isolatiewaarde van HR glas wordt bepaald door de afstand tussen de twee glasplaten. In tegenstelling tot dubbelglas wordt bij HR glas deze tussenruimte opgevuld met argon gas en een dun laagje metaal. Het metaallaagje laat al het licht door, maar houdt warmte juist vast.

Voorzetramen

Voor reeds bestaande kozijnen kan ook gebruik gemaakt worden van de zogeheten voorzetramen. Deze worden dan aan de binnen- of buitenzijde tegen de kozijnen geplaatst zodat, net als bij dubbel- en HR glas, een isolerende luchtspouw ontstaat. Met een warmte-reflecterende coating op het glas kaatst de warmte terug naar binnen en is een grotere energiebesparing mogelijk.

Monumentenglas

Bij monumenten is het niet altijd mogelijk om dubbel- of HRglas te gebruiken. Hiervoor is speciaal monumentenglas beschikbaar. Dit is een speciaal isolatieglas wat erg dun is en in de bestaande kozijnen kan worden geplaatst.

Dubbel besparen met isolatieglas

Door minder goed geïsoleerde ramen te laten vervangen voor goed isolatieglas kunt u flink besparen op de energiefactuur, maar u kunt al gaan besparen vanaf de plaatsing van de nieuwe ramen.

Glaszetters kunnen onderling namelijk behoorlijk verschillen qua installatiekosten. Door meerdere experts met elkaar te vergelijken en vanuit die vergelijking een specialist te kiezen kunt u direct al de eerste euro's verdienen. In sommige gevallen kunnen de installatiekosten zelfs tot wel 40% van elkaar verschillen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!