Veelgestelde vragen over glasisolatie

Mike avatar

Mike op 15-01-2016

Regelmatig krijgen wij vragen over glasisolatie in onze inbox. We hebben daarom de 5 meest gestelde vragen over glasisolatie op een rijtje gezet. Ontdek ze in onderstaand artikel!

Glasisolatie

Veelgestelde vragen glasisolatie

De 5 meest gestelde vragen over glasisolatie op een rij:

1. Wat is glasisolatie precies?

Met glasisolatie bedoelt men dubbelglas. Dubbelglas of HoogRendement glas (HR, HR+ of HR++) isoleert beter dan enkel glas. Hiermee verhoog je het wooncomfort binnen de woning en bespaar je op stookkosten.

2. Hoe werkt het plaatsen van dubbelglas?

Sommige mensen kiezen er voor om niet alleen het glas te vervangen, maar ook direct de kozijnen. We bespreken in deze situatie echter alleen de situatie wanneer je besluit om enkel het glas te vervangen.

In eerste instantie worden de glaslatten verwijderd waarna het oude glas uit de sponningen wordt gehaald. De sponning wordt vervolgens goed schoongemaakt en indien nodig uitgediept. Daarna kan de nieuwe ruit in de sponning worden geplaatst. Tussen het glas en de sponning worden vervolgens afstandblokjes geplaatst omdat er ruimte tussen de sponning en de ruit moet zitten om eventueel vocht af te kunnen voeren.

Als laatste worden de nieuwe glaslatten bevestigd. Deze houden de ruit op zijn plaats en dienen tevens als afwerking. De onderste lat werkt ventilerend en dient voor de vochtafvoer.

3. Hoe weet ik wat voor soort glas ik momenteel heb?

Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten. Staat hier HR, HR+ of HR++? Super, dan hoef je niets meer te doen. Staat er niets dan gaat het om enkel glas, gewoon dubbelglas of HR glas van voor 1996. Een investering in isolatieglas is in dat geval vaak interessant.

4. Is er een soort keurmerk voor isolatieglas?

Jazeker! De zogenaamde KIWA keur.

KIWA

KIWA keurt de isolatiewaarde van HR glas. Wanneer er HR, HR+ of HR++ bij de glasplaten vermeld staan kun je er van uit gaan dat het om HR glas gaat. Glas met het KIWA keurmerk krijgt tevens het KOMO keurmerk, wat garandeert dat er aan bepaalde kwaliteitseisen is voldaan.

5. Wat is mijn rendement?

Het rendement is uiteindelijk afhankelijk van welk isolatieglas je precies kiest. HR++ glas isoleert beter dan gewoon dubbelglas en daardoor is logischerwijs het rendement van HR++ isolatieglas hoger.

Heb je zelf nog een vraag over isolatieglas die we hier niet beantwoord hebben? Laat het ons weten in een reactie!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!